Pondělí, 29 dubna, 2024
- REKLAMA -magazín

Kedy radšej neodpisovať na pracovný inzerát

Ste nezamestnaní a aktuálne si hľadáte prácu? V takom prípade trávite veľa času na portáloch s inzerciami pracovných ponúk. Ako by mal vyzerať vierohodný inzerát? A na aké ponuky radšej neodpisovať?

Keď sa pozriete na ponuky zamestnania na niektorom z internetových portálov, môžete si všimnúť, že pribúda ponúk prác na skrátené úväzky alebo home office, čo je dobré znamenie. Stále však môžeme nájsť aj také inzeráty, ktoré práve nezaváňa vierohodnosťou. Aké to sú a ako vyzerajú?

Ako by mal vyzerať pracovný inzerát
Musí byť v pracovnom inzeráte uvedený aj plat?
Na aké inzeráty neodpisovať?
Väčšina takýchto firiem neponúka ani pracovný pomer
Koľko sú v roku 2022 poistné odvody?
Ako by mal vyzerať pracovný inzerát
Neexistuje jasná šablóna na to, ako by mal pracovný inzerát vyzerať ani čo by mal obsahovať. Pri prevažnej väčšine firiem však vyzerá takmer rovnako a nájdete v ňom všetko, čo by vás malo zaujímať. Z inzerátu by ste mali jasne vyčítať, kto by mal byť váš potenciálny zamestnávateľ a prípadne aj nejaké informácie o ňom. Chýbať by nemal popis pracovnej pozície a denná náplň práce.

Časť obsahu by sa mala týkať aj požiadaviek na vhodného kandidáta na danú pracovnú pozíciu av neposlednom rade by ste sa mali dočítať aj nejaké pracovné benefity, ak sú ponúkané a samozrejme aj kontakt, ak sa pod inzerátom nenachádza formulár alebo tlačidlo na okamžitú odpoveď.

Čítajte tiež: Ako sa pripraviť na pracovný pohovor?

Musí byť v pracovnom inzeráte uvedený aj plat?
Nie, nemusí. Väčšinou je v ponukách uvedené, že mzdové ohodnotenie záleží na dohovore alebo je stanovené aspoň platové rozmedzie. Pokiaľ si nie ste istí, koľko na danej pozícii zamestnanci poberajú, môže vám pomôcť inštitút zaručenej mzdy alebo u štátnych zamestnancov platovej triedy.

Čítajte tiež: Aký je rozdiel medzi platom a mzdou alebo viete, čo vlastne poberáte?

Podvodný pracovný inzerát, ponuka práce – ako spoznať

Zdroj: Depositphotos

Pracujete v SR alebo v zahraničí?

Pracujem v Česku.
Dochádzam za prácou do zahraničia.
Teraz nepracujem vôbec.
Celkom hlasovalo: 3557
Na aké inzeráty neodpisovať?
Medzi serióznymi dopytmi pracovníkov môžeme nájsť aj také, na ktoré by ste odpisovať nemali, ak nechcete pracovať alebo skôr podnikať v rámci lietadla alebo pyramídy. Tieto systémy sú síce zakázané, ale v praxi je stále mnoho firiem, ktoré ponúkajú predaj produktov, a tento obchodný model využívajú. A pokiaľ pod seba nebudete hľadať ľudí, ktorí by na vás zarábali, minimálne budete hľadať vlastných klientov, ktorých budete musieť obsluhovať a donútiť k nákupu, aby ste vôbec niečo zarobili.

Inzeráty na obdobné pozície spoznáte ľahko. Inzerát v názve vôbec neobsahuje názov danej pozície, ale skôr akýsi slogan na upútanie pozornosti. Pokiaľ by názov obsahoval, najčastejšie sa bude jednať o špecialistu predaja, obchodného zástupcu alebo manažéra alebo špecialistu obchodu či predaja.

Keď inzerát rozkliknete, málokedy sa dozviete niečo priamo o firme. Na kandidátov tiež nie sú kladené vysoké nároky, pretože miesto býva vhodné aj pre OZP, ID, osoby bez praxe, mamičky na materskej a pod. Kandidáti nemusia spĺňať žiadnu prax ani vzdelanie a ponuka je časovo obmedzená.

Na druhej strane im neznáma firma môže ponúknuť flexibilnú pracovnú dobu, budovanie kariéry, dosahovanie cieľov, osobný rozvoj, bohatú firemnú kultúru a plat, ktorý je pre osoby bez špecializovaného vzdelania a praxe až podozrivo vysoký a navyše ani nemá strop.

Predtým potom bolo úplne bežné, že ak ste nič nepredali, či už išlo o kozmetiku, prostriedky na chudnutie, službu alebo poistenie osobne, cez internet alebo po telefóne, nič ste si nezarobili. Aktuálne však mnoho takýchto zamestnávateľov ponúka aj nejakú fixku a zvyšok peňazí je vyplácaný v prémiách.

Čítajte tiež: Ako napísať správne CV, aby vás pozvali na pohovor

Väčšina takýchto firiem neponúka ani pracovný pomer
So zamestnávateľom sa najčastejšie uzatvára klasická pracovná zmluva, prostredníctvom ktorej budete pracovať na plný alebo skrátený úväzok. Tu u firiem s vyššie spomenutými praktikami však nájdete málokedy. Najčastejšie od vás budú vyžadovať, aby ste pracovali na IČO (živnostenský list) alebo prostredníctvom DPP.

Dôvod je jednoduchý. Zamestnancov s pracovnou zmluvou chráni zákonník práce a navyše je u nich nutné dodržiavať inštitút minimálnej a zaručenej mzdy a platovej triedy. Osoby pracujú na dohodu o vykonaní práce chránia veľmi málo a tie pracujúce na IČO vôbec, pretože z pohľadu zákona ide o podnikateľov.

Pokiaľ by ste potom mali pracovať na DPP alebo IČO, firma za vás nebude odvádzať poistné na sociálne a zdravotné poistenie. Zdravotné je pritom zo zákona povinné a vy sa k nemu budete musieť prihlásiť ako samoplatca. Sociálna potom u brigádnikov do limitu povinné nie je, ale je veľmi dôležité pre nárok na starobný dôchodok.

Najnovšie články

Dalšie články autora